Урбаністична лабораторія METALAB в екосистемі Промприладу: платформа, що змінює міський простір на краще - Промприлад. Реновація

Урбаністична лабораторія METALAB в екосистемі Промприладу: платформа, що змінює міський простір на краще

Вже 12 липня на Промприладі запрацює простір «ПОЛЕ» — центр розробок та продуктового дизайну. Запуску такого масштабного проєкту передувала системна й багаторічна праця команди урбаністичної лабораторії METALAB. Упродовж 7 років платформа досліджувала потенціал міста, втілювала якісні ініціативи, підтримувала місцевих виробників та залучала франківців до спільнотворення. Результатом роботи команди стали дієві моделі, що нерідко переростали в окремі масштабні проєкти.

Сьогодні METALAB можна побачити в ефірах CNN та на сторінках впливових світових видань про архітектуру на дизайн. Організація підтримує сталі іноземні партнерства та отримує відзнаки у міжнародних конкурсах у сфері створення житла. Керівниці METALAB представляли Україну на виставках за кордоном, зокрема на Венеціанському й Тбіліському бієнале архітектури та Берлінській конференції з відновлення України. Минулого року METALAB стали учасниками європейської платформи LINA, яка об’єднує інституції, що займаються розвитком архітектури та урбаністики.

Сьогодні розповімо про METALAB як про потужну організацію, яка починала свій шлях як проєкт урбаністичного напряму платформи «Тепле місто». А сьогодні організація пройшла довгий шлях та стала впізнаваною в Україні та поза її межами. Ділимося історією про платформу, спроможну гуртувати людей та змінювати міський простір на краще.

 


МetaLab як частина «Теплого міста»


Станом на 2018 рік METALAB функціонувала як проєкт урбаністичного напряму платформи «Тепле місто». Координували напрямок Анна Пашинська та Анна Доброва — талановиті архітекторки, які навчалися у Відні та вирішили повернутися, щоб розвивати міський простір Івано-Франківська.

Поступово до проєкту почали долучатися дизайнери, митці, дослідники, урбаністи, соціологи та винахідники. Професійна спільнота зростала, а з нею — знання та амбіції її учасників.

 
На запрошення METALAB до Івано-Франківська стали приїжджати експерти суміжних галузей, колеги з-за кордону, локальні лідери та громадські активісти. Раз на 2 роки в Івано-Франківську організовували експериментальний фестиваль «Сеанс Міського Сканування», присвячений переосмисленню міських просторів та втіленню змін на перетині архітектури, урбаністики й мистецтва.

 

 

METALAB як самостійна організація

У 2020 році команда METALAB відокремлюється та починає втілювати проєкти як самостійна урбаністична лабораторія. У своїй діяльності визначають 2 головні напрямки: розвиток професійної спільноти у сфері урбаністики та власне дослідження й предметний дизайн.

Зокрема, лабораторія METALAB розробляла стратегію розвитку публічного простору для села Татарів на Івано-Франківщині. Також команда досліджувала фактори формування транспортної поведінки та публічні простори Івано-Франківська. Спільно з партнерами розробляли візію для розвитку території інноваційного центру Промприлад з урахуванням принципів кругової економіки.

У межах кожного проєкту команда METALAB проводить комплексне дослідження ситуації, залучає експертів та працює з місцевою громадою. Прикладом такого підходу став проєкт з облаштування пірса та інклюзивного спуску у Франківську на “озері з лебедем” у 2021 р.

Ще за три роки до того METALAB почала взаємодіяти з простором довкола озера. У межах міської лабораторії провели дослідження району довкола заводу «Промприлад», влаштовували події на цій локації для містян. Біля озера організовували прибирання, встановлювали меблеві об’єкти та спілкувалися зі спільнотою мешканців. 

 


Та головна ціль проєкту полягала в тому, щоб облаштувати громадський простір так, щоб це відповідало принципам кругової економіки та не порушило наявної екосистеми. Вся конструкція виконана за принципами кругової економіки: металевий каркас для спуску виготовили з кутників, які раніше слугували металевими конструкціями будівлі заводу. Бетонну конструкцію пірса накрили каркасом із бруса й обшили дерев’яними дошками. Облаштування громадського простору стало завершенням фестивалю «Сеанс Міського Сканування».

Відкритий цех «Парасолька» простір для розвитку креативних індустрій

З 2021 року у цеху «Парасолька» на Промприладі працюють відкриті майстерні з дерево- та металообробки, текстилю та кераміки, 3D-лабораторія, зона для роботи з робототехнікою і станція для перероблення пластику. 

Відкритий цех «Парасолька» — це один із проєктів урбаністичної лабораторії METALAB, у межах якого команда розвиває предметний дизайн, розкриває таланти та застосовує демократизацію доступу до виробництва. Універсальне обладнання дозволяє прийти та протестувати власну розробку, отримати технічні знання під час воркшопів, запустити спільні продукти з іншими резидентами простору.

 

 

Саме ці функції будуть масштабовані у межах запуску проєкту «ПОЛЕ» на Промприладі — центру розробок та продуктового дизайну. Простір розвиватиметься на перетині дизайну, інженерії, бізнесу та інновацій. На території площею 1200 м2 розмістились майстерні та R&D офіси, лабораторії і коворкінг, простір для подій та спільних ініціатив (для порівняння — площа “Парасольки” була втричі меншою).

Окрім виробничих напрямків у просторі діятиме лабораторія сталих матеріалів, призначена для розробки й тестування нових екологічних та енергоефективних рішень.

 

«Найбільше ми зараз інвестуємо у колаборацію та синергію. Бо часто підприємці, дизайнери, науковці окремо й не завжди розуміють, як разом працювати. Тому ми хочемо, щоб ці різні напрямки навчилися разом працювати. Сподіваємось, ми надихатимемо все більше людей бути сміливішими й застосовувати все більше інновацій», — ділиться керівниця урбаністичної лабораторії METALAB Анна Пашинська.

 

 

Мрія команди METALAB: об’єднати талановитих мейкерів в єдину екосистему, яка стане платформою для роботи, навчання, прототипування та проведення тематичних подій.

«У ПОЛІ можна виростити продукт з ідеї. Ми це називаємо “теплична програма”: впродовж останніх шести років довкола нашого проєкту формувалась професійна спільнота науковців, розробників, виробників з різних галузей. Тому можемо допомогти знайти відповіді, покращити твій продукт, поставити його на ноги й випустити у світ», — зазначають у команді урбаністичної лабораторії METALAB.

 

Наразі керівники проєкту шукають резидентів для майстерень та робочих зон. Щоб стати одним із них та дізнатися більше про обладнання вам потрібно звернутися до команди METALAB.

Мейкерспейс «ПОЛЕ» реалізовують у межах проєкту «Нова економіка Івано-Франківська (NEF)», націленого посилювати інноваційну економічну діяльність у місті. Програма також передбачає комплексні дослідження економіки міста, підтримку бізнесу та команд у розробці, вдосконаленні чи комерціалізації їх ідей та продуктів, створення у місті інноваційного клубу.

 

Війна. Небайдужість. CO-HATY

 

З початком повномасштабної війни команда METALAB зосередила зусилля на розв’язанні кризи соціального житла в регіоні. Спільно з Urban Curators організація почала відновлювати будівлі та облаштовувати комфортне помешкання для людей, які втратили домівку.


Станом на сьогодні вдалося облаштувати 7 будівель в Івано-Франківській та Хмельницькій областях, в яких можуть проживати близько 1500 вимушено переміщених осіб. Наразі команда проєкту працює над новими житловими об’єктами.

 


У межах проєкту CO-HATY команда також досліджує потреби людей та створює меблі за принципами циркулярної економіки й інклюзивного дизайну. Наприклад, розроблене мультифункціональне ліжко за проєктом дизайнерки Тетяни Пашинської.


На початку року урбаністична лабораторія METALAB отримала бронзову нагороду World Habitat Awards за проєкт CO-HATY.

Подальші цілі проєкту — створити модель доступного житла для довгострокової оренди. А також допомагати внутрішнім переселенцям інтегруватися у локальні спільноти.


Водночас резиденти Відкритого цеху «Парасолька» долучилися до тилової оборони: команда Stoliari спільно з Metal Time розробили підставки під нагороди для фонду “Повернись живим”. Також мейкери працювали над переобладнанням рейсового автобуса в реанімобіль, виготовляли вуличні меблі, а також сети меблів для облаштування жител CO-HATY. Водночас інженери майстерні 3D-друку на Промприладі розробляють опорні протези для військових, які полегшують процес проходження реабілітації.

Самі ж простори «Парасольки» у перші місяці повномасштабної війни стали платформою для розміщення релокованих мейкерів, бізнесів та стартапів. 

 

Налагодження синергії та внутрішньої культури взаємодії резидентів — одна з фундаментальних цінностей та цілей в роботі команди METALAB.

 


Роль METALAB у проєкті «Промприлад»

Одним зі стратегічно важливих напрямів розвитку регіону в проєкті закладена урбаністика, а METALAB стали основним драйвером його втілення. Ще на старті свого запуску в червні 2017 року урбаністичний проєкт METALAB став переможцем програми Urban Action, організованої Британською Радою та Goethe-Institut в Україні спільно з освітньою платформою CANactions.

Керівники урбаністичного напряму «Теплого міста» архітектори Олександр Шевченко та Анна Пашинська зініціювали створення мистецько-урбаністичної лабораторії у приміщенні приладобудівного заводу «Промприлад». Саме Анна спільно з архітектурним бюро «Зотов і К» займалися дизайнуванням пілотного поверху.

 

 

З відкриттям фізичного простору команда METALAB почала проводити події, симпозіуми, дискусії, воркшопи, формувати фахову спільноту та залучати містян до соціальних ініціатив.


Ревіталізація промислового приміщення під сучасну урбаністичну лабораторію стала поштовхом до реалізації більшого проєкту трансформації заводу «Промприлад» в культурно-діловий центр Франківська. 


Сьогодні METALAB в екосистемі Промприладу функціонує як потужна платформа, що навчає, аналізує, досліджує, надихає та створює щось нове, застосовуючи екологічні, зручні та оптимальні рішення. Крім того, команда підтримує власні традиції: щорічні спільні вечері подяки для резидентів Промприладу.

 

 

Ми цінуємо команду METALAB як давніх друзів, партнерів та перших резидентів інноваційного центру, які повірили в ідею ревіталізації заводу. Надихаємося успіхами команди, об’єднуємось та розвиваємо місто в синергії.