Юрій Филюк ділиться враженнями про Всесвітній економічний форум у Давосі - Промприлад. Реновація

Юрій Филюк ділиться враженнями про Всесвітній економічний форум у Давосі

Всесвітній Економічний Форум у Давосі 2019 відбувався в Швейцарії з 22 по 25 січня.
Співзасновник платформи “Тепле Місто” та генеральний директор “Промприлад.Реновація” Юрій Филюк представив свої проекти міжнародній спільноті 24 січня у панельній дискусії “The Future of Work: Opportunities in Creative Industries” (Майбутнє роботи: Можливості креативних індустрій) в Українському Домі (Ukraine House Davos).

Бесіду провела Рената Налисник, менеджер з комунікацій “Промприлад.Реновація”.

 

Як тебе зустрів Давос? Поділись своїми першими враженнями.

Хороші враження. Давос така собі Ворохта, тільки у Швейцарії. Це маленьке місто на кілька днів стає центром інтелектуального дискурсу про майбутнє планети. Звичайно, це дуже велика концентрація інтелекту різних людей з різних суспільних частин: бізнесмени, представники громадського сектора, відомі діячі.


Якими спостереженнями про формат форуму можеш поділитися?  (для пром)

Там дуже класно працює формат: чудова природа, власне, маленьке містечко, де всі перетинаються. Все це сприяє тому, що зв’язки стають на диво короткими й продуктивними. Тобі, скажімо, комфортно просто підійти до будь-кого познайомитись, поговорити, поставити запитання. Наприклад, є деякі люди і з України, і з-за кордону, поспілкуватися з якими буває не так просто, тобто є певна дистанція в комунікації. А там, на форумі, все простіше. Як на мене це фантастичний ефект, який дає Давос.

 

Як сприймають Україну та українців у Давосі?

Очевидним є те, що Україна вже є суб’єктом. Тобто вона стала дуже помітною на рівні Давосу. Ukrainian House Davos є надзвичайно активним. Він завжди наповнений життям. Там також багато гостей і з інших країн. Треба розуміти, що таких National House не так багато. В цьому плані українці активні й, безумовно, це веде до покращення міжнародних зв’язків України як геополітичного гравця . Відчувається, що на цій масштабній зустрічі ми рівноправні з іншими учасниками.

 

Розкажи, будь ласка, як відбувалась панель “Робота майбутнього: Можливості креативних індустрій”, в якій ти брав участь?

Ми намагалися зрозуміти тенденції, пов’язані з розвитком креативних індустрій та нових професій, у контексті як України, так і світу. Як це впливає на загальну динаміку суспільства? Які проблеми пов’язані з новими методиками? Через призму персонального досвіду кожного з учасників панелі пробували окреслити певні тенденції й пропозиції.  Звичайно, в цій панелі я згадував і про проект “Промприлад.Реновація”, і про “Тепле Місто”, і про Urban Space. Можу сказати, що вже вкотре я бачу активний інтерес ззовні до цих проектів. Одразу після презентації до мене підійшли кілька українців та іноземців. Це дуже важливо: є проблематика, яку ми намагаємося вирішувати через наші проекти — це “зшивання” суспільства, виведення балансу в трикутнику “бізнес  органи місцевого самоврядування  громадянське суспільство”. І вона, очевидно, актуальна й для інших регіонів. Такі питання постають не лише перед нами  це все наслідки суспільних “розривів”. Світ зараз думає, як робити більше. Власне, такі проекти, як наші, і “Тепле Місто” зокрема, виглядають як можливі варіанти рішень, актуальних не лише для України, а й для розвинених держав.

 

Що тебе там найбільше вразило чи здивувало?

Насправді, не було нічого такого, що б шокувало чи вразило дуже сильно. В цілому тішить оцей режим відкритості. Сам формат, місце посеред гір на висоті 1500 м, вузенькі вулички. Оскільки містечко будувалось раніше, то там немає якихось “понтів”. За винятком хіба що машин. В принципі ресторани, готелі середньостатистичні, європейські. Всі живуть в однакових умовах і спілкуються один з одним. В цьому плані це гарний досвід зближення людей, незалежно від їхнього соціального статусу.

 

Кого з теперішніх/потенційних партнерів/інвесторів/друзів ти там зустрів?

Зустрів багато діючих інвесторів і потенційних теж. “Магія” Давосу допомогла поговорити з кількома людьми, з якими я не міг зустрітися в Україні протягом тривалого часу. А з кимось вдалося зустрітись повторно. Люди були більш відкритими й краще “чули”. Загалом потенціалів багато. Не хочу перелічувати всіх, із ким бачився, тому що там справді було багато класних та цікавих людей. Але можу виділити одну  найважливішу особисту зустріч із Джорджем Соросом, американським фінансистом, трейдером та інвестором. Він також відомий своєю філантропічною діяльністю.
В нас був  сніданок з Джорджем та з кількома членами правління фонду “Відродження”, завдяки якому і відбулася ця приємна зустріч.

 

На яких панелях ти ще був присутнім? Які спікери (і з України зокрема) тобі найбільше запам’ятались і чому?

На кількох панелях я був повністю, на деяких частково. З більшістю спікерів я вже був знайомий. Але цікаво було їх почути ще раз, у розрізі конференції. Це, наприклад, Роман Ващук (посол Канади в Україні), Чарльз Рокфеллер (представник однієї з найбагатших і наймогутніших родин на планеті, який працює у сфері корпоративної соціальної відповідальності), Кіра Рудик (CEO of Ring Ukraine, створила і продовжує розвивати інноваційну компанію з досліджень і розробки продуктів, зокрема найсучасніших систем безпеки для “розумних” будинків), Джон Паттон (інвестор зі стажем 25 років, який спеціалізується у сфері боргових зобов’язань на ринках, що розвиваються) та багато інших.
Варто згадати і про крутих спікерів, які були зі мною в панелі. Ігор Ліскі підприємець та інвестор однозначно вже нового погляду. Дарія Шаповалова — це приклад того, як можна працювати на перетині західного світу та України. Також модератор нашої панелі Готьє Вассер, який є генеральним директором і президентом Data Wise Academy, а також виконавчим директором Fisher Center For Data Analytics at Berkeley. У Центрі Фішера для бізнес-аналітики Готьє очолює команду, яка працює над кооперацією факультету Haas з бізнес-лідерами для співпраці у застосуванні науки про дані та аналітики у бізнес-стратегії.
Загалом я задоволений участю у форумі та думаю, що такі події є надзвичайно важливими для України в контексті представлення її міжнародній арені.